Меркел ще вербува Макрон да не… |

Срещата в неделя между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент е последният шанс да бъде убеден Париж да промени позицията си относно евентуален блокиране на започването на преговори с Северна Македония и Албания. Това коментира скопският телевизионен канал “24 Вести“.

След като миналата седмица излезе проект на предложение, публикувано от агенция Reuters, че Германия предлага да се започнат преговори за членство в ЕС със Северна Македония, преди края на годината, Франция постави спирачка на проекта. 

Според дипломатически източници на Радио Свободна Европа (РСЕ) започването на преговорите за присъединяване между Съюза и Македония и Албания вероятно ще се забави не по-късно от следващото лято.

 

Франция не желае да промени методологията в процеса на разширяване, а Финландия, като страна, която председателства ротационното председателство на ЕС, отново измени проекта на заключението и го приспособи към позицията на Франция, уточнява Фокус. 

Документът, който е бил видян РСЕ, пише, че първата междуправителствена конференция ще се проведе „най-късно през първата половина на 2020 г.“

Премиерът Заев е убеден, че страната ще получи дългоочакваната дата. ЕС обеща – ако вие изпълните вашата част, ние ще изпълним нашата . Очакваме ЕС да държи на думата и да я изпълнява, каза Заев.

Лидерът на опозицията Християн Мицковски е скептичен. Той не вярва, че страната ще получи дата и дори да го направи, това ще бъде изключително условно.

Той казва, че отговорността ще носи единствено на правителството на Заев и най-вече заради закона за прокуратурата и случая „Рекет“.

„Не само, че няма да има дата, безусловна, но напротив, датата ще бъде изключително условна, ако съществува, въпреки че шансовете за такава дата са почти теоретични, т.е. според новините, които получавам, такава дата може да не съществува“, казва Християн Мицковски , председател на ВМРО-ДПМНЕ.

Междувременно председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка от Белград заяви, че всеки, който блокира преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания, застрашава европейския курс на Западните Балкани и вреди на доверието в Съюза.

В неделя ще стане ясно дали Меркел ще успее да смекчи позицията на Макрон преди решаващата седмица за европейската интеграция на двете балкански страни На срещата на дипломатите на държавите-членки на ЕС на 15 октомври ще се разбере дали те ще дадат зелена светлина за започване на преговори за присъединяване с Македония и Албания, а Европейският съвет на 17-18 октомври трябва да потвърди решението на министрите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"