Турската лира се срива, причината е Сирия |

Турската лира поевтинява спрямо долара и еврото по време на търговията в понеделник, след като Белият дом заяви, че Анкара скоро ще започне да провежда военни операции в Северна Сирия, като въоръжените сили на САЩ няма да я подкрепят или да участват в тях.
 
През последните месеци инвеститорите внимателно следят напрегнатите взаимоотношения между Анкара и Вашингтон, след като съюзниците в НАТО имат спорове по редица въпроси, включително по отношение на техните различия за политиката в Сирия и закупуването от Турция от руските противоракетни отбранителни системи С-400.
 
Турция многократно заплаши да извърши нахлуване в североизточната част на Сирия срещу подкрепената от САЩ кюрдска милиция (YPG), обвинявайки Вашингтон в отлагане на усилията за създаване на „безопасна зона“ по протежение на турската граница.
 
След телефонен разговор между президентите Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп, Белият дом заяви в неделя, че няма да подкрепи нахлуването на Турция и че американските войски ще напуснат района.


 
Междувременно ООН предупреди, че се подготвя за възможно най-лошия сценарий по отношение на сирийската криза.
 
Всички това се отразява негативни на турската валута, като в началото на търговията в понеделник тя поевтиня с близо 1% спрямо щатския долара преди да парира част от първоначалните си загуби.
 
През европейската ранна следобедна търговия щатският долар поскъпва с 0,7% към 5,7400 турски лири, като в същото време еврото нараства с 0,65% към 6,3000 лири.
 
Агенция Ройтерс цитира неназован валутен дилър да посочва: „Докато изявлението на Съединените щати дава зелена светлина за военната операция в Сирия, за която Турция споменава отдавна, тази операция оставя много въпросителни относно това как ще се развие самият процес“.
 
През миналата година турската лира се обезцени с близо 30% спрямо долара по време на валутната криза, която беше породена от опасения относно политическата намеса в паричната политика на Турската централна банка, както и от влошаването на двустранните отношения между Вашингтон и Анкара.
 
В рамките на настоящата година турската лира загуби около 8% от стойността си спрямо долара.
 
Геополитическото напрежение около предстоящите военни действия на Турция в Северна Сирия провокира и първоначален спад на основния фондов индекс на борсата в Истанбул BIST100 с около 0,8%, преди обаче да последва негово повишение с над 1%.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"