Цената на петрола запълзя надолу |

Цените на петрола паднаха в сряда поради разочароващи икономически данни от Китай и ръста на американските сурови запаси, изтривайки някои от резките печалби от предишната сесия, заради появили се признаци за облекчаване на търговското напрежение в китайско-американските търговски спорове.

Фючърсите на суровия петрол от сорта Brent се понижиха с 64 цента, или с 1%, до 60.66 долара за барел, след като във вторник скочиха с 4.7%, което е най-голямата дневна печалба от декември.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поевтиняха със 75 цента, или с 1.3%, до 56.35 долара за барел, но на месечна база остават с ръст от 4%.

Китай съобщи редица неочаквано слаби данни за юли, включително изненадващ спад на ръста на индустриалното производство до над 17-годишен минимум, подчертавайки нарастващите икономически пукнатини, заради разрастването на търговската война със САЩ.

„Влошаването на промишленото производство в Китай и потребителските разходи предполагат, че основната картина не е позитивна и търсенето на енергийни източници може да бъде подложено на натиск“, каза за „Ройтерс“ Маргарет Ян, пазарен анализатор на CMC Markets.

Натрупаната печалба след резките скокове на цените на двата вида петрол във вторник също се отразяват и оказват задържащ ефект за по-голямо поевтиняване на суровината, казват анкетирани от „Ройтерс“ анализатори.

Цените на суровия петрол скочиха във вторник, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи крайния си срок от 1 септември за 10% тарифи за някои китайски стоки, които засягат около половината от целевия списък на китайския внос в размер на 300 милиарда долара.

И тъй като китайски внос на стойност около 110 милиарда долара все още подлежи на повишаване на тарифите през следващия месец, удължаването на срока няма да реши основните проблеми между САЩ и Китай, уточни Маргарет Ян.

„Пазарите вероятно скоро ще слязат на земята и ще се сблъскат с реалността на свят с повишени търговски тарифи, по-бавен растеж и големи политически трусове.“

Пазарите бяха напрегнати през последните седмици на фона на изявленията на Тръмп за търговията.

Китайското министерство на търговията заяви във вторник, че американските и китайските търговски служители са разговаряли по телефона и са се договорили да разговарят  отново в рамките на две седмици.

Данните от частната индустриалната група American Petroleum Institute (API) показаха, че американските сурови запаси неочаквано са се повишиха миналата седмица. Те са нараснали с 3.7 милиона барела до общо 443 милиона, докато очакванията на анализаторите бяха за намаление с 2.8 милиона барела, съобщи API.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"